+ Reply to Thread
Results 1 to 11 of 11

Thread: idw error in executing grid expression

  1. #1
    Giacomo Rossi
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    29
    Points
    4
    Answers Provided
    0


    0

    Default idw error in executing grid expression

    Hello,
    I have some issue to create IDW for 3 point features classes, here what happens whan I try to make IDW for one of those shp:

    This is how IDW tool appears before I let it run (it's the same for the other 2 shapefile, it changes only the input point features, called 09 and 10):

    I created the field yield_sped in the attribute table and I chose type "double". The values in this field come from a division in the field calculator. Could be wrong for this reasons?
    Thanks

  2. #2
    Steve Lynch

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    407
    Points
    206
    Answers Provided
    24


    0

    Default Re: idw error in executing grid expression

    Giacomo

    We need to see all the errors that the IDW tool throws. And could you zip the feature class and attach it to this thread?

    Thanks
    Steve

  3. #3
    Dan Patterson

    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    1,756
    Points
    442
    Answers Provided
    41


    0

    Default Re: idw error in executing grid expression

    also output paths with spaces are a definite no-no, but the full error message from the results window would be useful
    Geomatics, Carleton University, Ottawa, Canada
    http://obidangis.blogspot.ca/

  4. #4
    Steve Lynch

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    407
    Points
    206
    Answers Provided
    24


    0

    Default Re: idw error in executing grid expression

    Dan

    Spaces should be OK from version 10 on-wards.

    In most cases the tool will throw an appropriate error or warning, for example, a field name in a fGDB that has a space will cause the following to be thrown;
    The field name that you intended to add to your feature class or table is invalid and has been modified accordingly. Using invalid characters within a field name, such as spaces, are a common cause of this error.



    If you come across any please contact Esri Support.

    Thanks
    Steve

  5. #5
    Giacomo Rossi
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    29
    Points
    4
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: idw error in executing grid expression

    Quote Originally Posted by stevelynch View Post
    Giacomo

    We need to see all the errors that the IDW tool throws. And could you zip the feature class and attach it to this thread?

    Thanks
    Steve
    Here the point features class 09 and 10. 08 I couldn't attached because the zip is too big, but 09 and 10 have the same problems of 08, so if you recognize the issues in those 2 shp, it will be the same in 08.
    This is the whole screenshot about the idw tool error:

    Thank you
    Attached Files

  6. #6
    Steve Lynch

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    407
    Points
    206
    Answers Provided
    24


    0

    Default Re: idw error in executing grid expression

    Do you have at least Service Pack 2 installed?

    If not, please can you change you computers regional settings to English (United States)

    Thanks
    Steve

  7. #7
    Giacomo Rossi
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    29
    Points
    4
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: idw error in executing grid expression

    Sorry,
    in which way can I change my computers regional settings to English (United States)? Can you describe me the steps that I have to make? I've never done it.
    I have installed Service Pack 2 in my notebook

  8. #8
    Jeff Swain

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    749
    Points
    184
    Answers Provided
    21


    0

    Default Re: idw error in executing grid expression

    To change the regional settings, you have to open up the control panel and specify the regional settings, not the updates section of the program files. Here is the Microsoft Help that discusses it.
    Esri Education Specialist
    Esri Certified ArcGIS Desktop Professional
    Training Services
    Esri Training | ArcGIS Ideas

  9. #9
    Steve Lynch

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    407
    Points
    206
    Answers Provided
    24


    0

    Default Re: idw error in executing grid expression

    Do you have a selection on the data?

    Start a fresh ArcMap, load 09.shp and try IDW

    Steve

  10. #10
    Giacomo Rossi
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    29
    Points
    4
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: idw error in executing grid expression

    If I do as you wrote, it works! But I don't know why if I try to run IDW in my previous job, it didn't worked.
    Anyway, thank you, and I hope I won't have to annoy you anymore

  11. #11
    Steve Lynch

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    407
    Points
    206
    Answers Provided
    24


    0

    Default Re: idw error in executing grid expression

    Giacomo

    What worked?

    Changing the Regional settings or starting a fresh ArcMap.

    Thanks
    Steve

+ Reply to Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts