+ Reply to Thread
Results 1 to 13 of 13

Thread: green mystery lines in layout view

  1. #1
    Angela Cunningham
    Join Date
    May 2010
    Posts
    24
    Points
    1
    Answers Provided
    0


    1

    Unhappy green mystery lines in layout view

    What the heck are these?


    This map was fine the last time I opened it, but now there are these green lines. I've run a basic python script to update layer symbology in between opening the map before and opening it now, but these lines haven't appeared in any of the other maps I ran the same script on.

    The green mystery lines only appear in the layout view and they seem to go on forever. They don't seem to be associated with any of the layers in my map (I tried turning them off one at a time in the TOC). I can't select them or identify them. Closing and reopening the mxd doesn't help.

    thanks,
    Angela
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version

Name:	mystery_lines.jpg‎
Views:	318
Size:	76.8 KB
ID:	17158  

  2. #2
    Leandro Zamudio
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    16
    Points
    16
    Answers Provided
    3


    0

    Default Re: green mystery lines in layout view

    Quote Originally Posted by arc_angel View Post
    What the heck are these?


    This map was fine the last time I opened it, but now there are these green lines. I've run a basic python script to update layer symbology in between opening the map before and opening it now, but these lines haven't appeared in any of the other maps I ran the same script on.

    The green mystery lines only appear in the layout view and they seem to go on forever. They don't seem to be associated with any of the layers in my map (I tried turning them off one at a time in the TOC). I can't select them or identify them. Closing and reopening the mxd doesn't help.

    thanks,
    Angela
    Angela.

    That problem appears when you are at this level of zoom in Layout view, Can you upload a zoom-in (and zoom-out) of this screen because i'd like to check the line's origin

    Greetings
    Leandro Zamudio (CHL)
    Geographer - GIS Specialist

    ESRI Certified Desktop
    ArcGIS Desktop Associate

  3. #3
    Tomek Orczykowski
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    7
    Points
    1
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: green mystery lines in layout view

    Did anyone found out, where are these lines comming from. How to get rid of them? Does it affects .mxd file?

  4. #4
    Jonathan Quinn

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    512
    Points
    366
    Answers Provided
    54


    0

    Default Re: green mystery lines in layout view

    I've seen this once before; copy and paste the contents of the mxd to a new one. In layout mode, you can drag a box around your whole data frame and then copy it into a new mxd.

  5. #5
    Lucas Danzinger

    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    389
    Points
    198
    Answers Provided
    25


    1

    Default Re: green mystery lines in layout view

    I think these might be guides in your layout. The page layout help talks about them a bit. Try right clicking on the ruler on the left side of your layout and selecting Clear All Guides. Not positive, but would be worth a try.
    Lucas Danzinger | Product Engineer

  6. #6
    Josh Thompson
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    69
    Points
    21
    Answers Provided
    2


    0

    Default Re: green mystery lines in layout view

    Is it possible that one of your layers has a geometry problem? If you suspect that is may be the case, use the "Check Geometry" and "Repair Geometry" tools. They can be found in ArcToolBox > Data Management Tools > Features.

    From my experience, this phenomenon usually occurs on a polygon shapefile which contains sloppy digitizing of boundaries - example: digitizing of vertices does a "loop-dee-loop" and self-intersects.

    Josh

  7. #7
    Duncan Hornby
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    930
    Points
    310
    Answers Provided
    52


    0

    Unhappy Re: green mystery lines in layout view

    Just adding my experience to this thread.

    I've created a python script (Arcgis 10.1, sp1,(build 10.1.1.3143)) and have been running it in Pyscripter. It updates the datasources of layers and then saves the mxd. I've noticed that these green lines have appeared in the mxd layout. I think its some sort of corruption of the mxd being introduced by arcpy.

    There is also a discussion on GIS stack exchange about this which ironically links back to this thread...

    Duncan
    If you feel my response answered your question please vote it up, I want to be famous!

  8. #8
    Fred Easton
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    1
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: green mystery lines in layout view

    Quote Originally Posted by ldanzinger View Post
    I think these might be guides in your layout. The page layout help talks about them a bit. Try right clicking on the ruler on the left side of your layout and selecting Clear All Guides. Not positive, but would be worth a try.
    I had these mystery lines show up today and this was what it was, clicking View>Guides will hide them quickly.

    Dropped something on my keyboard, so there must be a hotkey or func key that turned them on.

    Thanks!

  9. #9

    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    1
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: green mystery lines in layout view

    I also got a green mystery line appearing - and I know they are NO rulers.

    They seem to 'belong' to the Neatline, since moving the Neatline also moves the green lines and when deleting the Neatline the green lines also disappear.

    Is there any way to solve this problem (except for not inserting a neatline..) ?
    Last edited by Laura_gis; 08-07-2013 at 02:19 AM.

  10. #10
    Bryan Gonzales
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    9
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: green mystery lines in layout view

    I've also experienced the same problem, but also in plotting. In a normal ANSI-D plot, everything seemed to be fine except for USGS quads, there would be two lines that might start at the NW corner at maybe 30 degree angles, and of course get wider the further away they moved from the origin. When going to a tiled plot (larger than ANSI D with multiple pages), random lines would often appear at the point of origin on different feature classes and go all over the map. NONE of these could be seen on the preview so I never knew if or why they would appear.

  11. #11

    Join Date
    Dec 2013
    Posts
    1
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: green mystery lines in layout view

    This issue just happened on my co-worker's workstation (ArcGIS 10 on Windows 7 Pro)...

    I've never seen this happen before but it is definitely not related to any layer geometry issues nor page layout guides... Those are completely different issues and have no value to this thread. I see no real resolution provided in this forum except copying the project into a new .mxd file (not really a "solution")...

    I believe somehow a phython logic error is occurring within ArcMap's layout rendering commands. In my coworker's project, the green lines appear after using the select element arrow to adjust the size and position of the data frame. I can make the lines disappear temporarily by simply opening the layout properties dialogue and immediately clicking "okay" (which closes the dialogue and I believe resets the entire Layout View rendering script that is part of ESRI's base ArcGIS code). I then hit the refresh view button and the lines are gone. I can then make the lines reappear by adjusting the size and position of the data frame again using the select element arrow... Nothing else I do seems to remove the lines besides opening the layout properties dialogue (which again I think completely reloads ESRI layout rendering script).

    One interesting note - my coworker has "rotated" the data frame view under the layout properties dialogue for this project. I'm not sure if that is a variable involved in the issue or not. I think Duncan is on to the issue in dealing with his python script generating the green lines. I hope ESRI will look into this issue more and resolve it via an update as I believe it is a software bug.

    hms4th

  12. #12
    Beverly Finch
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    1
    Points
    1
    Answers Provided
    0


    1

    Default Re: green mystery lines in layout view

    If this issue hasn't been solved, here's how I fixed mine when I encountered this same problem. Draw a rectangle on the line(s), like if you're selecting elements. You won't see any visible indication that it's selected but that’s okay. Mouse right click on the white portion of the screen and choose Delete.

  13. #13
    Tobias Litherland
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    11
    Points
    1
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: green mystery lines in layout view

    Quote Originally Posted by pinay1975 View Post
    If this issue hasn't been solved, here's how I fixed mine when I encountered this same problem. Draw a rectangle on the line(s), like if you're selecting elements. You won't see any visible indication that it's selected but that’s okay. Mouse right click on the white portion of the screen and choose Delete.
    I hade the exact same issue, and pinay1975's solution solved it perfectly. Thank you!

+ Reply to Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts