+ Reply to Thread
Results 1 to 18 of 18

Thread: polyline to polygon

  1. #1
    Matthew Lenox
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    18
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default polyline to polygon

    I have a polyline feature class that I want to convert to a polygon. what is best way to do this?


    Thanks,

    Matt

  2. #2
    Mark Squires
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    74
    Points
    2
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: polyline to polygon

    Quote Originally Posted by mlenox View Post
    I have a polyline feature class that I want to convert to a polygon. what is best way to do this?


    Thanks,

    Matt
    Depending on your license level, you could use the Feature To Polygon tool in ArcToolBox (requires an ArcInfo license).

    Other options would include ET Geowizards or XTools

  3. #3
    Matthew Lenox
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    18
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: polyline to polygon

    When I used that tool, it created a new feature class, but it was empty. Meaning there was no data in it. Any suggestions?

  4. #4
    Matthew Lenox
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    18
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: polyline to polygon

    What I am really trying to do is this. I have a line shp that represents a boundary. I would like that line to be totally connected. So that in the attribute table there is just one feature. This way I can have a completely "closed" polyline or polygon. That way I can perform select by location functions inside of the shp.

  5. #5
    Hardolph Wasteneys
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    316
    Points
    104
    Answers Provided
    17


    1

    Default Re: polyline to polygon

    Matt,

    This should work regardless of licence level (though I infer from previous that you have ArcINFO).

    1. start by making sure the line segments are either snapped together or overlap and set snapping in the polyline layer. Make sure no polygons are present within the area.
    2. select all the segments with the edit tool; with Task: Create New Feature and Target: the FC the polylines are in and hit MERGE in the editor pull down.
    3. leaving merged line selected change "Target:" to a polygon layer and "Task:" to "Auto-complete Polygon"
    4. snap the SKETCH tool to the merged line and RIGHT-click and select "replace sketch" from the pull-down menu.
    5. all the vertices should show up; hit F2 or right-click again and hit Finish Sketch.

    That will generate a polygon even in ArcView (9.2, 9.3). I've use it regularly. I put up some previous posts describing this workaround for ArcView, but if you have ArcInfo the main thing is probably to get the line segments to close.

    http://forums.arcgis.com/threads/6288-Editing
    http://forums.arcgis.com/threads/518...5524#post15524


    Hardolph
    Hardolph Wasteneys Ph.D., P.Geo.
    Geologist
    Vancouver Island

    hardolph@bravewolf.com

  6. #6
    Matthew Lenox
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    18
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: polyline to polygon

    I got the Feature to polygon tool to work. The problem was that I did not have an XY tolerance set. Thanks so much for giving me those other steps. I will probably use that method in the future. Thanks!

  7. #7
    Robert Appleby
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    1
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Smile Re: polyline to polygon

    Hardolph,
    thank you from the ArcView 10 arena. It worked great

  8. #8
    Daniel Constable
    Join Date
    Jun 2011
    Posts
    23
    Points
    0
    Answers Provided
    1


    0

    Default Re: polyline to polygon

    Hi, I realize it has been quite some time since this has been posted (thank you for the detailed instructions by the way!). I have been following them exactly, however every time I right-click to finish the auto-complete / replace sketch polygon ArcMap crashes. I have tried it numerous times and it crashes again and again at this point. I was wondering if either of you had run into this in while following these steps?

  9. #9
    Jeroen van Gestel
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    6
    Points
    1
    Answers Provided
    0


    1

    Default Re: polyline to polygon

    Wow, this's amazing! Here, it works fine with ArcMap 10, arcview/desktop license.
    I'm very happy with this! Thank you very much!

  10. #10
    Jason Vollenhoven
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    3
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Talking Re: polyline to polygon

    your advice seems to work, however! my polylines are roads and my polygons are compartments, each with their own info, if i were to merge them, they will all have the same info and that will result in me getting fired.

    so is there a way i can do it without merging it?

  11. #11
    Hardolph Wasteneys
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    316
    Points
    104
    Answers Provided
    17


    0

    Default Re: polyline to polygon

    Quote Originally Posted by Neyson View Post
    your advice seems to work, however! my polylines are roads and my polygons are compartments, each with their own info, if i were to merge them, they will all have the same info and that will result in me getting fired.

    so is there a way i can do it without merging it?
    Jason,

    Never merge the original polylines.
    I always copy all the polylines, which can be from numerous files and even different workspaces, to a new scratch file and merge them there. Just use the edit tool right click "copy" function and "paste" to the active edit target layer.

    Once I have the polygons I overlay the lines which commonly have different symbology types and attributes around the perimeter of each polygon.

    Hardolph
    Hardolph Wasteneys Ph.D., P.Geo.
    Geologist
    Vancouver Island

    hardolph@bravewolf.com

  12. #12
    Amy Tipple
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    1
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: polyline to polygon

    Thank you Hardolph

  13. #13
    daniel davis
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    2
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: polyline to polygon

    How do you do this in arcmap 10?
    I get lost on step 2, because there are different functions that are not there?
    2. select all the segments with the edit tool; with Task: Create New Feature and Target: the FC the polylines are in and hit MERGE in the editor pull down.
    3. leaving merged line selected change "Target:" to a polygon layer and "Task:" to "Auto-complete Polygon"
    4. snap the SKETCH tool to the merged line and RIGHT-click and select "replace sketch" from the pull-down menu.
    5. all the vertices should show up; hit F2 or right-click again and hit Finish Sketch.

  14. #14
    Hardolph Wasteneys
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    316
    Points
    104
    Answers Provided
    17


    0

    Default Re: polyline to polygon

    Quote Originally Posted by dantdavi View Post
    How do you do this in arcmap 10?
    I get lost on step 2, because there are different functions that are not there?
    2. select all the segments with the edit tool; with Task: Create New Feature and Target: the FC the polylines are in and hit MERGE in the editor pull down.
    3. leaving merged line selected change "Target:" to a polygon layer and "Task:" to "Auto-complete Polygon"
    4. snap the SKETCH tool to the merged line and RIGHT-click and select "replace sketch" from the pull-down menu.
    5. all the vertices should show up; hit F2 or right-click again and hit Finish Sketch.
    Daniel,

    Although, I came up with the method and described steps in 9.3 it works in 10 and the steps are the same or very similar just the tools are under different headings. Make sure you have enabled the editor toolbar:

    At Step 2 you just have to select the file you want to edit (and in this case to create new features in), and select the polylines by the "construction tools" or the editing tool (there is an edit tool in there) or any other method like attribute selection. I believe the right click "copy" and "paste" function are also present to allow you to copy polylines from across several shapefiles or feature classes (even ones not in the editing space) to a new shapefile where you can merge them in preparation for using the Autocomplete function under "Construction Tools". There are also "copy' and "paste" buttons. In this case you don't want anything more that the spatial data to be copied so the "scratch" file does not need the same schema as the originals. (you can also merge the polylines in the original file, but I do not recommend that.

    Hope that helps; I don't use 10 so guessing a bit at the names. There is a new "construct polygons " tool in 10, but as in 9.3 it is disabled in the ArcView/ basic version of ArcMap despite its fairly essential editing function.

    Hardolph
    Hardolph Wasteneys Ph.D., P.Geo.
    Geologist
    Vancouver Island

    hardolph@bravewolf.com

  15. #15
    Robert Paulsell
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    1
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: polyline to polygon

    What happens to the attributes from the line to polygon? Amazing what the online help tells.
    After describing the feature to polygon tool, there is a note that says the keep attributes button does not work and should not be used. ???? How to create polygons from line features keeping the attributes? I have some 200 files to create polys and thought
    I could use ArcToolbox to do such. Ugh. Anyone successful at creating polygons from lines and maintaining attributes?

  16. #16
    jon Syder
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    1
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: polyline to polygon

    Graphics and Shapes tools from Jeff Jenness The best and still free. www.jennessent.com. Build polygons from polyline. jon

  17. #17
    Alla Skaskevych
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    3
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: polyline to polygon

    Hi everyone,

    I need to create polygons from contour lines as well, but I need to close polylines by the basin shapefile or create polygons by shape of the basin. After I created contour lines, I clipped it by the basin shapefile. I attached the picture. How can I convert it into polygons by the basin shapefile now? I DON'T have ArcInfo License, so I need alternatives. I'm trying to find out area of each polygon by basin as a result.

    Many thanks in advance!
    Alla
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version

Name:	UMB_contours.GIF‎
Views:	71
Size:	36.5 KB
ID:	31537  

  18. #18
    Kelly Fischer
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    2
    Points
    0
    Answers Provided
    0


    0

    Default Re: polyline to polygon

    Quote Originally Posted by mlenox View Post
    When I used that tool, it created a new feature class, but it was empty. Meaning there was no data in it. Any suggestions?
    I found the same problem, my solution was connecting/merging all the end segments of the poly line so that it was a closed loop. Not sure if this is the only solution to this kind of problem (the help side panel implies this shouldn't need to be done, but it's the process I did to get it to work)

+ Reply to Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts